доктор Мирослава Парушева, д-р Мирослава Парушева, Miroslava Parusheva

Какво ново

и най-често задавани въпроси?

Какво са стволовите клетки?

 

Стволовите клетки са строителните блокчета на човешкото тяло!

Стволовите клетки са ценни, защото имат способността да се размножават и да се развиват в различни видове клетки на човешкото тяло, но най-вече в клетки на кръвотворната система-левкоцити, които се борят с инфекциите, еритроцити, които носят кислорода и тромбоцити, които отговарят за кръвосъсирването. Доказа се, че стволовите клетки които се намират в костния мозък, могат да се превръщат и в други видове клетки-мускулни, нервни и т.н.

 

Стволови клетки от пъпната връв!

 

След раждането на бебето се отделя  плацентата, и обикновено тя се изхвърля като биопродукт. През 1970г. се установи, че в пъпната връв има същия брой стволови клетки, както в костния мозък на зрели хора.

През 1988г. със съхранени стволови клетки от пъпна връв е излекувано дете с анемия на Fanconi-едно нелечимо заболяване.

Това поставя началото на събирането и съхранението на стволови клетки от пъпната връв по света.

Днес е доказано, че тези клетки лекуват над 70 различни заболявания.

Умбиликалната кръв става все по-предпочитан източник на стволови клетки, защото са по-млади от всички други зрели стволови клетки, което означава, че имат по-добра способност да се размножават и да се специализират.

Причини да съхраните стволови клетки от пъпната връв на вашето бебе:

- По-лесно е да съхраниш нещо за бъдещето, отколкото да върнеш времето назад.

- Съхранените стволови клетки са от потенциална полза, не само за вашето бебе, но и за неговите най-близки роднини в семейството в случай, че някой от тях се нуждае от трансплантирането на стволови клетки.

- Съхраняването на стволови клетки е уникална възможност в живота

Взимането на проба от умбиликална кръв е безопасно за майката и новороденото бебе. Извършва се от обучен лекар-специалист, който присъства на раждането.

Д-р Парушева е преминала курс на обучение и е сертифицирана за извличане на остатъчна кръв и тъкан-фрагмент от пъпна връв с цел съхраняване на стволови клетки за автоложна и близкородствена алогенна трансплантация.

 

Какво е NIPT(НИПТ)?

 

НИПТ е бъдещето!

НИПТ е неинвазивен пренатален тест за ранна диагноза на хромозомни аномалии.

Съвременната медицина установи , че от най-ранни срокове(още от 5г.с.) ДНК клетки от бебето могат да бъдат открити в майчиното кръвообращение. Това дава възможност от венозна кръв взета от бременната жена да се изолират ДНК-клетки от бебето, които се подлагат на ДНК-анализ в специализирани лаборатории.

Тази технология дава възможност с голяма точност до 99.9% да се изключат хромозомни аномалии като синдром на Dawn (тризомия 21), синдром на Edwards (тризомия 18), синдром на Patau (тризомия 13) и най-честите дефекти свързани с половите хромозоми-синдром на Turner (монозомия Х), синдром на Klinefelter (ХХУ), Jacobs (ХУУ) , Trizomy X (ХХХ).

Рискът от тризомии нараства с възрастта на майката и след IVF-процедура.

Основното предимство на НИПТ се състои в по-високата прецизност до 99.9% и по-малкия брой фалшиво положителни резултати, което позволява да бъдат избегнати ненужните амниоцентези.

Могат да се прилагат и при многоплодни бременности, като показват вероятността, поне един от двата плода да е засегнат от хромозомна аномалия.

Д-р Парушева предлага неинвазивни пренатални тестове на водещи лаборатории в световен мащаб. Повече информация може да получите на място.

 

Какво е НСТ(нон стрес тест)?

 

Запис на детски сърдечни тонове (NST)

Как се извършва?

На корема на майката се поставят 2 колана: единият отчита сърдечната честота на плода, а другият - контракциите на матката. Движенията на плода, сърдечната честота и промените в сърдечната честота при движение на плода, наречено реактивност, се отчитат и записват за интервали от около 20-30 мин. Ако плодът не се движи, това не означава непременно, че има проблем, може просто да отчитаме момент на сънно състояние. В такива случаи може да се опитаме да събудим бебето.

Кога препоръчваме мониторен запис?

- Ако усетите, че движенията на плода са намалени (по-малко от 10 за 12 часа)

- Ако сте след термин;

- Ако по някаква причина се подозира, че плацентата не функционира пълноценно;

- Ако бременността е определена като високо рискова;

- Рутинно след 32 гестационна седмица.

С този тест косвено може да се установи дали плодът получава достатъчно кислород, дали има проблем с функцията на плацентата или пъпната връв и др.

Какви са рисковете или страничните ефекти върху майката и плода?

Мониторният запис е неинвазивен тест, който няма нежелани ефекти върху майката и плода.

 

Кога се провежда НСТ?

 

Обикновено след 28 г.с. Преди този срок плодът не е достатъчно зрял, за да интерпретираме правилно неговите реакции.

Какво се търси с това изследване?

Основната задача на теста е да измери промените в сърдечната честота на плода, които възникват в отговор на неговите движения. У здравият плод сърдечната честота се повишава с движенията и намалява при покой. Идеята е, че за поддържане на сърдечната честота на плода по време на движение, е необходимо адекватно количество кислород. Ако количествата кислород не са достатъчни, плодът реагира с нарушения в сърдечната честота. Причина за подобни нарушения може да се търси във функцията на плацентата или на пъпната връв.

Какво означават резултатите от NST и кога се налага допълнително изследване?

Реактивният NST означава, че плодът получава достатъчно кислород и има адекватен кръвоток. Нереактивният NST налага доуточняване на причината (да се установи дали се дължи на намалено снабдяване с кислород или има друга причина, напр. сънно състояние, лекарства които майката приема и др.).

В кабинета на д-р Парушева може да запишете тоновете на вашето бебе на съвременен кардиотокограф в удобно за вас време!

 

Какво е течнобазирана цитонамазка?

 

Цитологичното изследване на маточната шийка (познато като цитонамазка) е най-лесния и достъпен метод за откриване на рак на маточната шийка или неговите предвестници. С въвеждането му преди около 100 години, честотата на заболяването и смъртността от него е спаднала драстично. Ежегодното профилактично изследване е задължително за всяка жена, която иска да се грижи добре за своето здраве.

Течнобазираната цитология е модернизиран начин за вземане и обработка на проба за цитонамазка, който е създаден специално, за да намали недостатъците и подобри качествата на взетия материал.

При изследване за рак на маточната шийка, от основно значение за правилна преценка са количеството и запазването на клетките, взети за изследване до отговаря на изисквания, които стандартната цитонамазка е много трудно да покрие напълно. При ТБЦ пробата се взема със специално разработена четка, щадяща маточната шийка, докато се осигуряват достатъчно клетки от всички необходими зони. Клетките се съхраняват в иновативен контейнер, който не позволява повреждането им от атмосферни условия или съхранение до пристигане в лабораторията (както се случва често при стандартна проба). Материалът се обработва апаратно, което елиминира възможността за човека грешка. От течността в контейнера може да се направи изследване за човешки папилома вирус (тя го запазва) едноетапно или по-късно по преценка, без да се прави повторен гинекологичен преглед. Качеството на готовия за медицинска оценка материал е значително по-високо от стандартната проба.

Всички права запазени.

Бургас, к-с „Лазур“, бл. 150, партер

(зад сладкарница "Захаро")

 

+359 885 505 435

 

 

office@parusheva.com

Работно време

 

понеделник - петък

09:00ч. - 18:00ч.

 

Почивни дни:

събота и неделя