доктор Мирослава Парушева, д-р Мирослава Парушева, Miroslava Parusheva

Най-чести изследвания

Профилактична цитонамазка

 

Цитонамазката е скрининг тест за патология на маточната шийка. Тя е метод за откриване на абнормни клетки на маточната шийка. Маточната шийка е най-долната част на матката, разположена в горната част на влагалището. Установяването и отстраняването на абнормни клетки може да предотврати развитието на рак на маточната шийка. Целта на скрининга е да намали броя на жените, които биха заболели от рак на маточната шийка. Въпреки всички наши усилия,скрининговия тест не е със 100% точност и не може да предотврати всички случаи на рак на маточната шийка!

 

Изследване за HPV

 

Промените в клетките на маточната шийка, често са предизвикани от човешки папиломен вирус (HPV). Известни са повече от 100 типа на вируса, като някои от тях са високо рискови, а други нискорискови по отношение на рака на маточната шийка. Ако резултатът от цитонамазката показва нискостепенни или гранични изменения в клетките, е уместно извършването на тестуване за HPV. Ако теста за HPV е положителен, ще ви се предложи колпоскопия и лечение. Ако резултатът от цитонамазката показва високостепенни изменения в клеъките ще бъдете насочена за колпоскопия и\или биопсия, без да е необходимо тестуване за  HPV.

 

Колпоскопия

 

Колпоскопията е изследване което се извършва чрез специален микроскоп наречен колпоскоп (т.е. микроскоп за оглед на маточната шийка). При колпоскопията се използват разтвори, с които се оцветява маточната шийка, за да се определи разпространението на абнормни клетки по повърхността на маточната шийка и да се прецени необходимостта от последващо лечение.

 

Биопсия

 

По време на колпоскопията може да се вземе малко парче тъкан от маточната шийка със специална щипка (биопсична щипка). Взетия материал се изпраща за хистологично изследване от друг лекар – патолог, за да се оцени с по-голяма точност тежестта на измененията.

 

Микробиологични изследвания

 

При микробиологичното изследване на влагалищен секрет се взема проба от влагалището, за да се установи наличието на причинители на инфекция.

В здравото влагалище се срещат много микроорганизми, като преобладават лактобацилите, които произвеждат млечна киселина и поддържат кисело рН, пречейки на патологичните микроорганизми да се развиват. При различни възпалителни състояния това съотношение между микроорганизмите се променя и количеството на лактобацилите силно намалява. Причинителите на влагалищни инфекции включват бактерии, вируси и гъбички. Повечето жени с бактериална вагиноза нямат симптоми или имат леко увеличено вагинално течение с неприятна миризма. След получаване на резултатите от МБИ, те ще бъдат обсъдени с вас и ще ви бъде назначено адекватно лечение. Понякога се налага повторно изследване след приключване на курса на лечение, за да се проследи ефекта от лечението.

 

Бременност и влагалищни инфекции

 

Наличието на инфекции по време на на бременност увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане, инфекции на плода и майката след раждането и други усложнения. За това е важно бременни жени със симптоми на влагалищна инфекция да бъдат изследвани и лекувани активно.

 

ДНК тест за микоплазма и уреплазма

 

Микоплазмите (Mycoplasma hominis и Mycoplasma genitalium) и Уреаплазмите (Ureaplasma urealyticum и Ureaplasma parvum) са известни под общото название генитални микоплазми. Гениталните микоплазми са най-малките свободно живеещи бактерии и се развиват в клетките на лигавицата, покриваща различните части на половата система при мъжа и жената.

 

Клиничните прояви на микоплазмените инфекции са различни. Инкубационния период е между 2-5 седмици. Първите симптоми са неспецифични - парене, трудно уриниране, повишена телесна температура и дискомфорт, вагинално течение. Често инфекцията протича безсимптомно. За клиничната изява на гениталните микоплазми допринасят нарушения в имунитета, съпътстващи инфекции, стрес. При мъжете гениталните микоплазми са причина за негонококов уретрит, цистит, простатит, възпаление на тестисите и техните придатъци (епидидимит). При жени с микоплазмена инфекция може да се наблюдава цистит, уретрит, тазова възпалителна болест. Микоплазмата и уреаплазмата могат да усложнят хода на бременността и да доведат до предсрочното раждане. Инфектираните новородени развиват тежки белодробни инфекции, пневмонии, менингити, състояния на бактеремия.

Сериозни усложнения от нелекувани урогенитални микоплазмени инфекции са: стерилитет, спонтанни аборти, вътрематочна инфекция на плода, преждивременно раждане и др.

Приложения на ДНК теста за микоплазма и уреаплазма:

- При хронични инфекции на урогениталния тракт;

- При планиране на бременност (изследването се препоръчва за двамата съпрузи, особено при хронични заболявания на урогениталния тракт)

- Контрол на ефективността на лечение с антибактериални лекарства (контрол се провежда не по-рано от един месец след края на лечението).

- Профилактични скрининг тестове (за откриване на асимптоматични латентни инфекции)

- Мъжки и женски стерилитет.

- За диференциална диагноза на заболявания със сходни симптоми: хламидия, гонорея и др.

 

Изследване за Хламидиална инфекция

 

Chlamidia Trachomatis е вътреклетъчен микроорганизъм, който е на границата между бактериите и вирусите. Живее вътре в клетките като вирус, но има структура подобна на бактериите. Хламидийната инфекция засяга както жени, така и мъже. За съжаление 50-70% от случаите протичат безсимптомно и това кара пациентите да потърсят лекарска помощ прекалено късно. Chlamidia Trahomatis причинява инфекции на половата система или на конюнктивата (трахома).

 

При жените Хламидия трахоматис атакува лигавицата на маточната шийка (ендоцервицит), фалопиевите тръби (салпингит), уретрата (уретрит), Може да се наблюдава слузесто или слузно-гнойно вагинално течение. Друг важен симптом са дизуричните смушения като болка и често уриниране. Някои жени се оплакват от болки ниско долу в корема, висока  температура.

 

Защо трябва да се изследваме, пазим и лекуваме от инфекция с Сhlamidia Trachomatis?

Това е една от най-честите причини за вторичен стерилитет, поради дълго безсимптомното протичане на възпалителната инфекция и поради влиянието на микроорганизма върху репродуктивните органи. Chlamidia Trachomatis е втората  причина за тазово-възпалителна болест при жените.

 

 

Всички права запазени.

Бургас, к-с „Лазур“, бл. 150, партер

(зад сладкарница "Захаро")

 

+359 885 505 435

 

 

office@parusheva.com

Работно време

 

понеделник - петък

09:00ч. - 18:00ч.

 

Почивни дни:

събота и неделя