доктор Мирослава Парушева, д-р Мирослава Парушева, Miroslava Parusheva

Прекъсване на бременност -

спонтанен аборт и аборт по желание

Прекъсване на бременност

 

Спонтанният аборт представлява загуба на бременността преди 24 гестационна седмица.

 

Около три четвърти от спонтанните аборти настъпват през първите 12 седмици от бременността (през първия триместър). Установено е още че около половината от настъпилите бременности завършват с аборт. Болшинството от абортите се случват преди да има закъснение на цикъла, така че нищо не подсказва за настъпването им. След периода на очакваната менструация и позитивиране на теста за бременност  1:6 бременности завършват със спонтанен аборт. Като цяло с напредване на бременността, рискът от аборт намалява.

Докато спонтанният аборт обикновено не води до сериозни нарушения в здравето на жената, то той може да има голямо отражение върху емоционалното състояние.

 

Какво може да причини аборт?

 

Смята се, че три четвърти от ранните спонтанни аборти се дължат на

грешки в хромозомния набор на плода. Хромозомите са градивният материал, който определя развитието на плода. Ако плодът притежава твърде много или недостатъчен брой хромозоми, бременността можа да завърши с аборт. В по-късните етапи от бременността причина за аборт може да бъде проблем с шийката на матката (структурата, която поддържа бременността в матката).

 

Колко чести са спонтанните аборти?

 

Много по-чести, отколкото повечето хора смятат. Това може да се дължи на факта, че повечето жени, които някога са имали аборт, предпочитат да не говорят за това. Установено е, че 12% от диагностицираните бременности завършват с аборт (това е около 1 на 8 бременности). Много повече бременности спират да се развиват преди жената дори да предположи, че е бременна.

 

Симптоми (признаци) на аборта

 

Те могат да бъдат различни при различните жени.

Най-честият симптом на аборта кървенето през влагалището. То може да бъде леко кафеникаво зацапване, но и тежко и силно кървене на ясна червена кръв. Кървенето може да спира и започва в рамките на няколко дни.

Лекото вагинално кървене не е рядкост през първите три месеца на бременността (първият триместър) и може да бъде напълно нормално, така че не непременно означава настъпване на аборт. Във всеки случай обаче, за препоръчване е да се свържете с наблюдаващият ви лекар, колкото е възможно по-скоро.

 

Други симптоми

 

Други признаци и симптоми на аборта могат да бъдат:

- Присвиващи болки ниско в корема и кръста

- Изтичане на кръвениста течност от влагалището

- Отделяне на тъкани (части от плодното яйце) от влагалището

Отшумяване и отслабване симптомите на бременността (например гадене и напрежение в гърдите). В такива случаи настъпването на аборт обикновено се установява при рутинен ехографски преглед.

 

Кога е нужно да потърсите спешна помощ?

 

В редки случаи аборт настъпва поради развитие на бременност извън

матката (утробата), наречена извънматочна бременност. Извънматочните бременности могат да бъдат сериозен проблем,

поради риск от вътрешно кървене (кръвотечение в корема, което не може да се види отвън).

 

Симптоми (признаци) на извънматочна бременност:

 

- Обилно кървене през влагалището (обилно напояване на повече от една дамска превръзка в рамките на един час)

- Постоянна и силна болка в корема

- Може да има болка в рамото

- Чувство на замаяност или премаляване или припадък.

Симптомите на извънматочна бременност могат да се проявят между 5 и 14 седмици от настъпване на бременността. Ако усетите някой от горепосочените симптоми, насочете се към най-близкото спешно отделение.

 

Гроздовидна бременност

 

Вагинално кървене може да настъпи и при т.нар. гроздовидна бременност (мола).Това е бременност, която не се е развила правилно и е довела до нарастване на съвкупност от клетки, от които не може да се развие бебе. Моларната бременност обикновено се открива с ултразвуков преглед между 10 и 16 гестационна седмица (седмица от бременността).

 

Поведение при спонтанен аборт:

 

Поведението при спонтанен аборт до голяма степен зависи от тежестта на симптомите. При остра болка и тежко кървене е необходимо спешно приемане в болница. При липса на силно кървене, могат да се предложат и други възможности.

1. Хирургично лечение. Евакуация на задържаните продукти на бременността.

2. Проследяване след процедурата. През първите две седмици след е прекъсване на бременността е нужно да се избягват половите сношения, за да се сведе до минимум рискът от инфекции. До около 4 седмици след прекъсване на бременността е възможно да има хормони на бременността в кръвообращението на майката, които да позитивират тест за бременност. Следващото менструално кървене може да се забави с 2-3 седмици.

 

Кръвна група

 

Някои жени носят Rh (резус) отрицателна кръвна група. Ако Сте резус отрицателна и загубата или прекъсването на бременността е станало след 7 гестационна седмица, трябва да бъдете „имунизирана" с анти-Д (гама глобулин), който спомага да се предотврати образуването на антитела срещу червените кръвни клетки на плода в следващи бременности.

 

Следващи бременности

 

Ако искате да забременеете отново, препоръчително е да изчакате идването на следващата менструация, което позволява определянето срока и термина на бременността. Ако сте забременяла преди

идването на следващата менструация, рискът от аборт не би трябвало да е повишен.

 

Аборт по желание

 

Преди да се предприеме аборт. Когато отидете на първото си посещение, би трябвало да получите възможността да обсъдите решението си (ако желаете). Ще бъдете информирана относно начините за прекъсване на бременността и кой е подходящ във Вашия случай. Ще Ви бъде предоставена и информация за възможните усложнения и рискове от процедурата.

Лекарят  ще Ви зададе въпроси за здравословното Ви състояние, за да се избере възможно най-безопасен Вас метод на прекъсване на бременността. Необходимо и кръвно изследване за кръвна група, пълна кръвна картина и полово предавани заболявания.

Преди аборта е необходимо да се направят още:

- ултразвуково изследване, което да покаже колко напреднала е бременността;

- вагинален преглед;

- скрининг за рак на маточната шийка (по преценка).

 

Хирургичен метод - вакуум аспирация

 

Представлява нежно и внимателно изтегляне продуктите на бременността от матката посредством пластмасова вакуум канюла. Обикновено самата процедура отнема 5-10 мин и може да се извърши на фона на местна упойка (обезболява се зоната на маточната шийка) или на фона на краткотрайна венозна анестезия (краткотрайно приспиване).

 

Медикаментозен аборт

 

При него на пациентката се дават специални за целта таблети, които причиняват спонтанно изхвърляне на маточното съдържимо.

Какво се случва практически в този ранен срок на бременността? Под лекарско наблюдение на жената се дава една таблетка от медикамент, който блокира хормона прогестерон, отговарящ за съхранението на бременността. Вследствие на това действие настъпва отделяне на плодното яйце от маточната лигавица и отпадане на самата лигавица. След 24 чaca се дават други таблетки, които подпомагат изхвърлянето на бременността от матката, подобно на една по-обилна менструация. Всичко това става под лекарски контрол, защото в една много малка част от случаите е възможно да не се получи пълно отделяне на маточното съдържимо и тогава е необходима аспирация с пластмасова канюла под ехографски контрол. Това е доста рядко, тъй като успеваемостта на метода (без инвазивни намеси) е 95-98%.

След 14 дни се прави задължителен контролен ултразвуков преглед, за да се провери дали всичко е наред.

Медикаментозното прекъсване е неинвазивно, високо ефективно и безопасно. Това е най-нетравматичния метод за прекъсване на една бременност и наподобява естествения механизъм на спонтанния аборт.

 

 

Всички права запазени.

Бургас, к-с „Лазур“, бл. 150, партер

(зад сладкарница "Захаро")

 

+359 885 505 435

 

 

office@parusheva.com

Работно време

 

понеделник - петък

09:00ч. - 18:00ч.

 

Почивни дни:

събота и неделя