доктор Мирослава Парушева, д-р Мирослава Парушева, Miroslava Parusheva

Феталната морфология

Феталната морфология е високо-специализирано ултразвуково изследване на всички органи и системи на плода. В зависимост от гестационния, срок изследването дава информация за феталното развитие и протичането на бременността. Може да бъде направена в първо, второ и трето тримесечие на бременността.

 

Целта на изследването е:

- да се оцени анатомията на плода и да се изключат или диагностицират вродени структурни аномалии,които е възможно да се установят с ехографски метод.

Не всички аномалии могат да бъдат диагностицирани чрез ултразвуково изследване!

- да се извърши ехографски скрининг за хромозомни аномалии. С ултразвуково изследване хромозомни аномалии не могат да бъдат диагностицирани, но могат да бъдат заподозрени!

- да бъдат оценени растежът и размерите на плода; плацентата; пъпната връв и околоплодните води; матката; маточната шийка и аднексите.

- да се извърши доплерово изследване-измерване на кръвотока в различни съдове на плода, пъпната връв и маточните артерии с цел да се оцени състоянието на плода и да се прогнозират късни усложнения на бременността.

 

Използва се целия арсенал от  ултразвукови технологии: 2D-ехография; 3D-ехография; 4D-ехография; доплерова велосиметрия!

Препоръчва се на всички бременни в следните срокове на бременността :

- 11-14г.с. (оптимално 12-13г.с.) когато може да се комбинира с ранен БХС (биохимичен скрининг) за синдром на Даун или НИПТ (неинвазивен пренатален ДНК тест) за хромозомни аномалии.

 

- 19-23г.с. (оптимално 20-22г.с.) в този срок могат да се открият до 80% от структурните аномалии.

 

- 28-32г.с. (оптимално 28-30г.с.) в този срок се оценят растежа и кръвотока на плода, количеството околоплодна течност, качествата на плацентата, кръвотока в маточните артерии. Този преглед позволява откриване на някои аномалии които е невъзможно да се установят по-рано, а също и на отклонения от растежа и кръвоснабдяването на плода.

 

Извършва се при празен пикочен мехур трансабдоминално (през коремната стена), а при необходимост и трансвагинално (през влагалището) за оценка на трудно достъпни структури и за оценка на маточната шийка.

Всички права запазени.

Бургас, к-с „Лазур“, бл. 150, партер

(зад сладкарница "Захаро")

 

+359 885 505 435

 

 

office@parusheva.com

Работно време

 

понеделник - петък

09:00ч. - 18:00ч.

 

Почивни дни:

събота и неделя